Kozmetik ürünler ile ilgili en son yayınlanan 29417 sayılı yönetmeliğe göre;

Kozmetik ürün, insan vücudunun dış kısımlarına; epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlarına veya dişler ile ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, bunları korumak, iyi bir durumda tutmak veya vücut kokularını düzeltmek olan bütün madde veya karışımları ifade eder.

 

5324 sayılı Kozmetik Kanunu gereğince; piyasaya ilk kez arz edilecek kozmetik ürün için üretici, yeni ürünü piyasaya arz etmeden önce ve piyasaya kozmetik ürün arz etmek amacıyla yeni kurulan veya faaliyet sahasını genişleten imalat ve ithalat müesseseleri, yeni faaliyetine başlamadan önce bunu bildirmek zorundadır.

İlgili üretici/ithalatçı firmaların yerine getirmesi gereken sorumluluklar:

  • Sağlık Bakanlığı Kozmetik Firma Kaydının Gerçekleştirilmesi
  • Sağlık Bakanlığı Kozmetik Ürün Bildirimleri
  • Bakanlığa Dosya Başvurusunun Gerçekleştirilmesi
  • UZEM Kayıtları
  • Ürünlerin Mevzuata Uygun Türkçe Etiket ile Piyasaya Arzı
  • Kozmetik Ürün Teknik Dosya Bulundurma Şartı
  • Sorumlu Teknik Eleman Bulundurma Şartı
  • Kozmetik Ürünlerin “İyi İmalat Uygulamaları” (GMP) Kılavuzuna Uygun Üretim Yerinde Üretilmesini Sağlamak (Üretici firmalar için)

Kozmetik ürün bildirimi işlemleri sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir izin veya belge düzenlenmemektedir. Kozmetik ürün üretim ve ithalat aşamalarında da herhangi bir izin belgesi alınması gerekmemektedir. Ancak tüm bildirim ve diğer işlemlerin, ürünlerin piyasaya arzından önce tamamlanmış olması gerekmektedir.

 

Kozmetik bildiriminde kullanılacak ürün sınıflandırması için tıklayınız.

 

Kozmetik firmalarının kayıt işlemleri  ve kullanıcı işlemleri ile kozmetik ürünlerin bildirim işlemleri 2016 yılı itibari ile ÜTS (Ürün Takip Sistemi) üzerinden gerçekleştirilmektedir. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Elektronik Uygulamalar Projesi (EUP) Sistemi’ndeki tüm kozmetik firma kayıtları ve bu firmaların yetkili kullanıcıları ÜTS’ye aktarılmıştır.

Yeni sistemde sorumlu teknik elemanın ÜTS sistemine tanımlanması zorunlu hale gelmiştir. Bünyesinde Sorumlu Teknik Eleman bulunmayan firmalarımıza tarafımızca yönlendirme yapılarak, Sorumlu Teknik Eleman anlaşmaları gerçekleştirilebilmektedir.

 

Kozmetik Firma Kaydı, Kozmetik Ürün Bildirim İşlemleri, UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi) Kayıtları, Mevzuata Uygun Türkçe Etiket Hazırlama, Kozmetik Serbest Satış Sertifikası/İhracat Sertifikası Başvurusu, Ürün Bilgi Dosyası ve Kozmetik Ürün Güvenlik Değerlendirme Raporu Hazırlama işlemleri hakkında uzman kadromuzdan her zaman destek alabilirsiniz.